21 mars 2009

Har cd:n någon framtid?

Infrastrukturen för skivförsäljningen håller på att falla sönder. Distributörer dör ut eller mainstreamas (måste sälja - många ex), skivaffärer slår igen (nu senast Mega på Sergelstorg i Stockholm som stänger den sista mars, rea pågår). Var ska man köpa den fysiska skivan?

Den illegala nedladdningen fortgår och inom den legala nedladdningen finns naturligtvis inte heller cd:n med. Kanske är det priset för att skivindustrin satsade så stenhårt på det opersonliga, billiga och plastiga cd-formatet? Skivan som ting blev inte längre åtråvärt. Och om nätet är den enda platsen att köpa den på, varför inte då ta steget fullt ut och köpa den digitalt? Du får den direkt och det blir lite billigare.

För mig blir slutsatsen att cd:n kommer att dö. Visst, på bensinmackar kommer det säkert att finnas något ställ med Melodifestivalen-skivor och Absolute-samlingar. Det roliga i sammanhanget är väl att även alternativa bolag kommer att hålla ut ganska länge. Men i övrigt försvinner den! Jag gråter inte! Cd:n är ofta tråkig, även om det finns undantag.

Men kommer musik enbart att säljas digitalt i framtiden? Nej, jag tror inte det. Vinylen är på frammarsch! Den kommer naturligtvis inte att bli lika betydelsefull och utbredd som förr, men för den som vill går det redan idag att köpa de flesta nya skivor på vinyl. Intressant är att det i en del fall även ingår en kod för digital nedladdning. Så det ena utesluter inte det andra. Som skivköpare är jag trots allt hoppfull!

4 kommentarer:

Anonym sa...

jag köpte min senaste cd 2005 tror jag. jag har inte ens en CD spelare längre. allting går via datorn idag, kopplad till en riktigt schysst förstärkare o högtalare. jag märker då ingen skilnad i kvalitet. men det är ju så mycket smidigare med mp3! för mig har CD'n varit död i flera år.
jag saknar den inte.

Thomas sa...

CD har drabbats av infaltion. De ligger i högar kring mig. Det är lätt att göra och sprida. Men som skivköpare tror jag det kommer finnas olika nivåer: tanka ner musik - själv har jag just tröttnat på Raising sand och raderat ut den; köpa musik i förpackning, där kombinationen med info, texter, bilder och kanske konstnärlig avslutning är betydelsefullt. I viss kombination kommer kanske detta ske med vinyler, som motsvarar böckernas bibliofilutgåvor, eller litet retrokasetter... Men jag frågar mig: viss musik kan bero på och hänga ihop med ett sammanhang (text, bok, förklaring, sättningar, noter etc) t ex Pär Thörns platta på Treffpunkt. Kommer MP3 att automatiskt i längden skala bort en del musik, en del ljudkonst etc...
Jag tror inte det. Visserligen har jag för många CD som dräller runt, men ändå tänker jag mig en framtid som skivköpare...

Tomas Nygren sa...

Det många inte tänker på är att legal nerladdning av filer är ett grönare alternativ på många sätt.
Vad många tror är att filer som man kan ladda ner och lyssna på måste vara mp3. mp3 är ett format som kan likas vid en jpeg bild. När man gör en mp3 kan man välja att bestämma vilken upplösning som filen ska ha. Den högsta upplösningen som en mp3 kan ha är 16 bitar och en ljudström motsvarande 320 kilobit/sec. Alternativet till mp3 är oförstörane format som t.ex. FLAC, SHA, APE (alt. Apple lossless etc..). FLAC t.ex. som stöds av flera mjukvaruspelare (däribland VLC www.videolan.org) kan spela 24bit/192kHz filer, men även 24bit/96kHz FLAC har en ljudkvalitet som är bättre än de flesta format. Även om vinyl kan låta bättre på ett lämpligt system så har det knappast bättre prestanda än 24/192.
Ett exempel på en skivbutik som erbjuder upp till Studio Master 24/192 är Linn Records http://www.linnrecords.com/

Visserligen finns det idag redan möjligheter att sälja högkvalitativa CD/Hybrid-skivor som Philips/Sonys SACD (http://sv.wikipedia.org/wiki/Super_Audio_CD) eller HDCD (http://en.wikipedia.org/wiki/High_Definition_Compatible_Digital). Även DVD-Audio (http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio) har en rätt så stor potential och kan ses som konkurrent till bägge ovanstående skivformat. DVD-Audio stödjer upp till 24bit 192kHz (två kanaler) eller 5.1 i 24bit/96kHz. Probelemet med DVD-Audio är att det inte stödjer mjukvaruuppspelning (även om det finns några program som har stött det som t.ex. Cyberlink PowerDVD 6, observera att den senaste versionen inte stödjer det, hmm..) utan måste spelas på kompatibla DVD-Audio spelare som endast kan spela upp signalen via sina 5.1 analogutgångar, hursomhelt gör vissa spelare detta med fantastikt resultat.
En framtid vore att DVD-Audio formatet skulle släppas "fritt" som DVD-Video. Dessvärre kan man nog ana att 24bit lossless FLAC kommer att stödjas av ett flertal spelare på marknaden inom kommande år, om det nu inte redan stödjs. Detta skulle då konkurrera ut DVD-Audio eftersom FLAC (som är öppen källkod till kontrast till MLP som används av DVD-Audio) kan enkelt skapas, flyttas och distruberas och även vidareutvecklas.
Som det ser ut nu med Blue Ray formatet är det väl i princip möjligt att bränna den som DVD-Audio också och därmed kunna förlänga speltiden, men någon kompatibilitet med marknadens spelare är knappast att förvänta så denna lösning torde vara mer smidigare med ett 32GB usb-minne och en FLAC fil (som man pluggar in i sin mediaspelare).
Att Thomson med deras nya High Definition mp3, HDmp3 http://www.electronista.com/articles/09/03/20/thomson.launches.mp3hd/ (som egentilgen är FLAC lossless eller Apple Lossless etc..) skulle vinna mark är kanske möjligt eftersom det är bakåtkompatibelt med mp3, dock vet man ju inte om det stödjer 24bit för kommande versioner vilket som är hela poängen med ett HD-format.

Att CD-skivan med 16bit/44.1 kHz inte kan tävla med LP/EP skivan är svårt att betvivla (CD-Audio formatet vinner egentligen bara på punkten att den är svårare att repa tack vare sin inbyggda felkorrigering). Däremot får LP/EP skivan det lite svårare med format med 24/96 och uppåt enl. min egna mening. Detta skulle göra att försäljning med högupplösta FLAC kommer att ha ett ljudmässigt hifi--värde i framtiden, men dock ej fetish-baserat som t.ex. kassetten.
Att komplettering av diverse konstnärliga och grafiska element är viktigt för att identifiera och förstärka musikens sammanhang och objektets värde är ju solklart och egentligen finns det väl ingen lösning på detta eftersom filernas icke-materialitet sätter oss i en konflikt mellan resurs och smidighet. Vad man skulle kunna göra är väl att släppa filer + en tryckt "artist book/edition". Men det klart: det finns något i att den akustikprintade-ljudobjektet s.a.s. stoppas in i den konstnärliga utformningen och blir på något sätt en helhet, men med priset för sin plats i rummet istället för på hårddisken.

För att återkoppla till filer som ett grönare alternativ skulle vissa hävda att datorer drar ström och behöver hårddiskar/SSD/eller flashminnen för att lagra data. Men i ett vanligt svenskt hifi-hem idag finns det ändå en dator som används till mycket redan. Om den nu inte är på för att fungera som mediastation finns det många parallella uppgifter som datorn hanterar. T.ex. att surfa, kolla på TV samtidigt som man lyssna på en FLAC fil. Återanvändningen av resurser (lagring på en HD/USB stick) ger också varje fil väsentligt mindre miljöanspråk.

Att däremot hävda att datorer och FLAC filer skulle vara ett billigare alternativ vore att överdriva. De flesta har inte en dator med ett tillräckligt bra ljudkort som skulle producera ett bättre ljud jämfört med deras cd-spelare. Detta är dock under något slags skifte och håller väl på att skapa ett allmänt massbehov för detta. Länken mellan hem-dator och mediespelare är också något som växt fram under de senaste fem åren och det äv väl få hfi-lyssnare som inte skulle förstå betydelsen av att ha ett usbuttag på framsidan av sin DVD/CD apparat om den skulle på något stödja ett HD format som 24bit FLAC.

För några år sedan tog jag och lade in alla mina CD-skivor i tunna fodral istället för att ha dom i dessa otroligt fula akryl-hårdplast fodral som gick sönder så fort som man öppnade skivan. På det hela så tog det 10-15 gånger mindre plats. Det skulle vara skönt så här i efterhand att ha allt på ett usb minne än alla dessa förskräckliga plastfodral som inta bara var ett miljö-resurs-slöseri utan också tog en väldans massa onödig plats, men då hade också en massa kvaliteter gått förlorade i ritualer som att läsa i en inlaga samtidigt som man lyssnar på skivan.
Vad vi kanske får vänja oss vid är att vi får föra in andra data in i denna skivlyssningsritual som diverse youtube-klipp, forum/blogg poster eller flickr bilder på de senaste giggen för att skapa denna helhet och identitet för hur det låter och dess kopplingar kultur, bild och språk osv...

Unknown sa...

jag kan bara prata för mig när jag säger att vinylskivan för mig har ett ljud som jag känner i ryggraden på ett helt annat vis än flac filer, även de ifrån bla. avant garde project där de är tagna ifrån vinylskivor på ett högfideliskt vis. för mig känns ljudet från en vinylskiva i rummet som om ljudvågorna studsar ut från en akustisk källa (något som ju är tillfälle :-O), helt underbart mao, även om min vinylspelare och anläggning är ganska dårlig ur ett hi-fi synspunkt.

hur nyare vinylskivor låter, altså med DDD signalväg istället för AAA-signalväg, vet jag ej då jag inte har några sånna...

men det mest fantastiska är ju att gå på loppisjakt och hitta fantastiska vinylskivor, speciellt nutida-konstmusik är enkelt att hitta, pedant skött, spelat en gång av förra ägaren och ingen annan som bryr sig om den, så nu efter egentligen bara ett halvår som vinyl-junkie, då jag fick igång min container-fynd vinylspelare, har jag en fantastisk samling som jag njuter av dagligen, och har troligtvis lagt ned under tusenlappen på...

för mig som laddade ned min första mp3 någon gång 96-97 har detta senaste halvår varit en revolution. jag har upptäckt en mängd tonsättare och artister som jag inte brytt mig om innan. i det sista har jag lyssnat på mahler, som jag tidigare sporadiskt laddat ned lite halvslött och raderat fort efteråt, utan att, som jag nu ser det, nå in i musikens själ alls... jag kommer nog aldrig få samma upplevelse av en flac-fil på datorn. så får vi se om jag någonsin får råd att köpa de scelsi vinylskivorna jag drömmer om...