05 mars 2009

Streamade tankar på färd

På min snurriga tågresa från Göteborg till Västerås via Stockholm kopplar jag upp datorn och lyssnar än en gång på skatterna i vår nya jukebox på SOM-sajten. Tidens under – den här tillgängligheten kunde man ju inte ens drömma om när man åkte på festivaler för 20 år sedan! Men också, om man assisterar djävulens advokat – tidens vidunder, detta överflöd, denna drunkningsrisk. Fast nog väger rikedomen tyngre, att faktiskt få tillgång till det bästa av den nya, viktiga, inspirerande musiken var man vill. Det är inte fel att upprora mot FM-gödselstacken.
För tre år sedan hade Soundofmusic redaktionsmöte i en stockholmsträdgård. Högt på önskelistan stod att någon gång i framtiden kunna streama musik. Att hålla fram musiken vi gillar inte bara i texter utan också som ljudande smakprov. Nu är vi där. Det känns enormt kul, ja mer än så. Att Soundofmusic nu hoppar på det multimediala tåget sent som attan må därför förlåtas. Med de resurser (läs: brist på resurser) vi har var det en lång väg, men åtminstone en egen väg. Redaktionen bestämmer spellistan och ingen tvingas att lyssna. Men nu finns möjligheten.
När man åker tåg, särskilt i halvdvala, kan man hamna i fantastiska ljudströmmar. Just nu ett gäng strålande glada tanter i stolarna bredvid, de kvittrar likt vårfåglar, tunna, pipiga röster, hungriga på äventyr, Vi ska knappast på samma fest men jag tror de skulle vara med på vad som helst, rentav Lokomotiv Konkret, som spelar på Perspectivesfestivalen ikväll. Ska jag bjuda damen att se och lyssna på videoklippet med Loket (fins på SOM-sajten under recensionen av Free Fest)? Nja, lite för starkt. Kanske sekvensen med Han Bennink istället. En 67-åring med busig blick och pannband som trummar på golvet. Det går nog hem.

Inga kommentarer: