07 mars 2009

Mat - Something Different??????

Extrem musik avnjuter vi väl lite var dag, inte minst under Perspectivesfestivalen - men extrem mat? Frågan kom upp under det stimulerande samtal om sambanden mellan mat och musik som Thomas Millroth modererade med en panel bestående med den ex-rockande stjärnkocken Markus Aujalay, Joppe Olson, den matkänslige festivalarrangören Lennart Nilsson och den ölbryggande musikern Raymond Strid.
Skillnaderna i förutsättningar mellan att skapa extrem musik och extrem mat blev tydliga när Aujalay ur sitt perspektiv förklarade vad han för allt i världen inte ville ha som respons på den mat han serverade. Säger en besökare på hans restauranger att maten var "intressant" är det halvvägs till konkurs. Och kommer det en restaurangkritiker innanför dörren och går ut med en "problematisk" upplevelse, tja, då kan det vara en tidsfråga innan stängningsdags. Jämfört med konstens offentliga finansieringsstöd har den konstnärligt arbetande kocken, som i köket kan improvisera på samma lösa boliner som vilken musiker som helst, inget att falla tillbaka på. Se där, en möjlighet för kulturpolitiker som prisar konstens nyttoaspekter att hitta nytt fokus. Experimentellt uppiggad, som åtminstone jag kände mig efter seminariet, längtade jag efter mat och musik på annat sätt. Bort frysta grönsaker, quorn, Pågens rostebröd - nu vill jag lära mig laga krispig, larmande, drånande mat!!!!!
(P.S: en bra kokbok förn den kreative kocklärlingen är Sound Food, som ges ut av festivalgeneralerna Gustafsson och Nilsson lagom till festival med texter och en 7" med mat som gyropunkt. Ser fram emot att improvisera mot den!)

Inga kommentarer: