23 februari 2009

SOM 50 #4

John Coltrane
Meditations
Impulse (1966)

I september 1965 spelade John Coltranes klassiska kvartett in fem låtar. Huvudpersonen var inte helt nöjd och åkte till Rudy Van Gelders studio i New Jersey i november samma år. Denna gång med ytterligare två musiker: Pharoah Sanders och Rashied Ali. Coltrane blev tillfreds och inspelningarna släpptes som ”Meditations”. Jämfört med septembermusiken - långt senare släppt som ”First Meditations” - togs en låt bort för att ersättas av ”The Father and the Son and the Holy Ghost” som inleder skivan.

1965 var ett kritiskt år för Coltrane, han klippte banden till beboprötterna, spelade även in ”Ascension” och en rad andra friare skivor, var tvungen att gå in i någonting annat. Elvin Jones och McCoy Tyner lämnade bandet efter ”Meditations”, men Sanders och Ali liksom Jimmy Garrison förblev följeslagare ända tills Coltranes död sommaren1967.

Det är en fantastisk skiva som flyger rakt in i de spirituella och känslomässiga stormvindarna från första sekund, med Coltranes och Sanders tenorsaxofoner som exploderar och ibland slingrar sig in i varandra från varsin kanal. De två trummisarna bombarderar med kaskader av rytmer. Några andningshål, som Garrisons kontrabaspoesi på ”Love”, berikar skivan.

Musik på liv och död. En milstolpe som brinner lika intensivt än i dag. (PM Jönsson)

Inga kommentarer: