07 februari 2009

SOM50 #15


Godspeed You! Black Emperor
Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven
Kranky (2000)

Plötsligt pratade alla om det där märkliga bandet från Kanada som tagit sitt namn från Buraku Emporuru, en obskyr svartvit dokumentär från 1976 av regissören Mitsuo Yanagimachi. Det var någonstans i mitten av 2000 och det verkade inte spela någon större roll om du gillade metal, rock eller pop. Alla tycktes gilla det mystiska niomannakollektivet Godspeed You! Black Emperors instrumentala musik.

Det är lätt att förstå. Lyssnar man noga hör man influenserna. Ambient, drone, space rock, John Cale, Pink Floyd, Neurosis. Och slår man ihop dessa är det förstås enkelt att rubricera GYBE:s musik som postrock, men det känns inte riktigt rättvist med tanke på bandets ambitioner.

”Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven” är uppdelad i fyra 20-minutersstycken, som i sin tur är indelade i ett antal sektioner. De två första spåren fortsätter på samma linje som ep:n ”Slow Riot for New Zero Canada”. Musiken börjar enkelt, för att sakta byggas upp innan allting exploderar i ett crescendo. De återstående två flörtar mer åt shoegazing, friformsrock och noise. Vilken form det än handlar om, GYBE:s musik är otroligt dynamisk och korsbefruktar olika känslolägen med precision. Skärpan är perfekt i såväl de svala som intensiva partierna. Visst kräver skivan sin lyssnare, men den belönar också dom som orkar hålla örat vaket när de långa flimrande ljudlandskapen passerar förbi. För det är trots allt en av 00-talets allra bästa skivor vi pratar om. (Jens Holmberg)

Varje vardag fortsätter nedräkningen på "50 skivor som skapade Soundofmusic". Läs SOM50.

Inga kommentarer: