18 augusti 2009

Rashied Ali (1935-2009)


Onsdagen den 12 augusti förlorade frijazzen en av sina pionjärer, slagverkaren Rashied Ali (född Robert Patterson), som dog av en hjärtinfarkt i sin hemstad New York. Tillsammans med Sunny Murray, Andrew Cyrille och Milford Graves räknas Ali till en av dem som helt omformulerade batteristens roll inom jazzen till ett fritt polyrytmiskt spel som utnyttjade samma strida ström av intryck och idéer som tidigare var förärat blåsarna. Efter att först tackat nej till att medverka på John Coltranes ”Ascension” (Impulse) klev han in med dunder och brak tillsammans med Elvin Jones på Coltranes ”Meditations” (Impulse) från 1965. Under Coltranes sista experimentella fas var Alis roll central, vilket bl.a. kan höras på duoskivan ”Interstellar Space” (Impulse) som spelades in bara några månader innan Coltranes död men släpptes först 1974.

Efter Coltranes bortgång fortsatte Ali att turnera med Alice Coltrane där han även påbörjade ett samarbete med Frank Lowe. Det första resultatet släppte han på sitt eget bolag Survival Records, skivan ”Duo Exchange” från 1972, vars radikalitet och sväng står sig än idag.

Listan på jazzgiganter som Ali spelade med kan göras lång. Han var en drivande kraft in Manhattans fria scen med ett eget "loft" (Ali's Alley), en egen studio och ett eget skivbolag. Ali var även klok nog att spela in en hel del material från sessioner och livespelningar, en bandskatt som bl.a. har legat till grund för en del av Ayler Records utgivningar.

Rashied Ali blev 74 år gammal. Hans inflytande på den fria jazzmusiken är obestridlig och han kommer att saknas av många. 1999 lät John Zorn återutgiva hela Survival-katalogen på etiketten Knit Classics. Förutom "Duo Exchange" finns här riktiga pärlor som "Swift Are the Winds of Life" (tillsammans med LeRoy Jenkins) och "Moon Flight". Namnet han gav skivbolaget var inte alls dumt ur ett postumt perspektiv: Ali är borta men hans musik överlever!

Inga kommentarer: