16 augusti 2009

Amadou & Mariam sken i uppehållet

Tajmingen var perfekt för Amadou & Mariam. Ungefär samtidigt som regnet slutade startade nämligen deras konsert. Mariam Doumbia och Amadou Bagayoko, som kommer från musikstaden Bamako, kallas ofta för "the blind couple from Mali", eftersom de träffades på Malis Institute for the Young Blind. Där förenades de genom det gemensamma intresset för musik. Sedan 1980 har de uppträtt som duo.

Musiken handlar om rock, blues och soul stöpt i ett afrikanskt färgbad. Tuaregblues om du så vill. Mariam Doumbia har en fantastisk stämma - urstark och silkeslen på en och samma gång. Bandet spelar igenom delar av skivan "Welcome to Mali" i full fart. Fina låtar som "Mon amour ma chéri", "Africa" och "Dimanche à Bamako", från Manu Chao-producerade skivan med samma namn, fick solen att skina (åtminstone inombords) i Slottsskogsleran. Den långa "La Réalité" med sitt fantastiska följsamma gitarrspel gav en stund av underbara upplevelser. Trummisen gjorde ett rejält dagsverke och spelade initierat och drivet medan Amadou Bagayokos levererade skön ökenblues från sin guldgitarr. De två kvinnliga dansarna som fanns med fick också chansen till en show off. Duellen mot tabala(?)-trummisen slutade oavgjort - men publiken fick en fin demonstration av traditionell afrikansk dans.

Det enda jag kan anmärka på är att det ibland känns lite för polerat och tillrättalagt. Man saknar råheten som man istället hittar hos band som Group Doueh. Men det gör inte så mycket idag - för svänget, värmen och glädjen som bandet skapade denna dag fick mig snabbt att glömma.

Inga kommentarer: