23 januari 2009

50 skivor som skapade Soundofmusic # 25


Vi har nu kommit till nummer 25 i SOM:s serie "50 skivor som skapade Soundofmusic". Vi gör ett ryck på slutet och presenterar en ny skiva varje vardag i vår rankning av världens bästa skivor.

Harmonia
Musik von Harmonia
Brain (1974)

”Musik von Harmonia” är en extraordinär debutskiva. Och starten på ett kort samarbete mellan tre synnerligen multibegåvade musiker; Cluster-duon Hans-Joachim Roedelius och Dieter Moebius samt Michael Rother från Neu! Tillsammans skapade de musik som än idag låter lika modern som den gjorde för trettio år sedan.

Den instrumentala musiken flödar fram i åtta stycken som är lika lekfulla som mekaniskt hypnotiserande, långt bortom definitioner som stavas kraut och kosmiskt. Men det finns också abstrakta inslag på skivan. ”Ohrwurm” är mer Wolf Eyes än krautrock. Det är överhuvudtaget svårt att placera in ”Musik von Harmonia” i förenklande genrebegrepp eller fyrkantiga definitioner. Det är som om gruppen befann sig decennier framför sin egen tid.

Över den kreativa lekfullheten och de motoriska takterna ligger en orubbad känsla av lugn. Som på ”Sehr Komisch” där man inte vet om det är musiken eller hjärtat i bröstet som stakar ut rytmen. Mästerverk som elektropopiga ”Watussi” och ” 4/4-rökaren ”Dino” är några av de starkaste ögonblicken på denna framåtblickande skiva som skakat grundvallarna i den moderna musikhistorien.
Trion har influerat allt från David Bowie till Aphex Twin och påverkar generationer och åter generationer av musiker. Inte konstigt att Brian Eno en gång i tiden påstod att Harmonia var ”världens viktigaste rockband”. Och det var innan han själv ingick i bandet.

Det kunde också ha blivit “Deluxe”.

Inga kommentarer: