26 januari 2009

50 skivor som skapade Soundofmusic # 24Don Cherry
Mu Part 1 & Mu Part 2
BYG Actuel (1969)

Tänk om man kunde kröka tiden och kika in i Studio Saravah i Paris den 22 augusti 1969! Don Cherry, Ed Blackwell och i kontrollrummet en ljudtekniker som innan dagen är över har fångat en musik som fortfarande hör till det friaste som någonsin spelats in.

Den första av dessa sessioner, Mu 1, blev också nummer 1 i den legendariska BYG-Actuel-serien och en nivåmätare för den utgivning som skulle följa. Den läckra, sobra formgivningen var intakt vid nr 31, som blev katalognumret för Mu 2 men som alltså spelades in samma augustidag 1969.

I ett historiskt perspektiv nämns Mu 1 & 2 ofta som experimentell urkälla för den ”world music” som exploderade under 80-talet. Don Cherry spelar inte bara frijazztrumpet från sin karriärs höjdpunkt utan växlar mellan piano, röst, indianflöjter, bambuflöjter, slagverk. Ljudbilden är rik och dynamisk med Ed Blackwells vidunderliga spel på trummor och slagverk. Man kan riktigt höra hur världen vidgas: afrikansk polyrytmik flyter vid sidan av frijazzens idiom, naturen ekar av flöjtande fåglar, det är revolution på gång, stad, rörelse, puls, energin breddar skalor och harmonik, lekfullheten är smittande, samspelet inget mindre än telepatiskt. En bra dags arbete blev två plattor (finns som en cd). Ett mästerverk. (SR)

Inga kommentarer: