28 januari 2009

50 skivor som skapade Soundofmusic # 22

This Heat
This Heat
Piano (1979)

”Like there is no tomorrow” sjunger This Heat i”Not Waving”. Titeln kommer från den engelske poeten Stevie Smith som diktar om hur en drunknande mans armfäktande tas för vinkningar av folket på stranden. Metaforen för den missförstådde eller för människors ignorans är tydlig. I ett land på väg in i Margaret Thatchers våld såg trion Charles Hayward, Charles Bullen och Gareth Williams mörkrets portar sluta sig.

I ett gammalt kylrum vände de dock ut och in på deppigheten och under åren 1976 till 1978 spelade de in sitt självbetitlade debutalbum som släpptes 1979 på David Cunninghams etikett Piano. Trots vissa ojämnheter är det en mästerlig skiva. Samtidigt som This Heat tar intryck av flera alternativa rörelser som kraut, industri och post-punk, ställer de sig helt utanför sin musikaliska samtid. Med rock i botten snurrar de runt i loopar, spänner upp vassa taggtrådsslingor med gitarrer, skapar distans med kalla utdragna elektroniska vågor, formar ord till dystra betraktelser. Monotoni bryts av komplexa tribala rytmer av Charles Hayward. Musiken är så otroligt intensivt, även i de mer åtstramade låtarna.

This Heat visade tydligt hur kreativiteten kan vandra hand i hand med desillusionen. Och det är banne mig riktigt vackert. (MN)

Läs även övriga texter i serien SOM50.

Inga kommentarer: