21 november 2008

Kreativa mutationer i underjorden


Om man ger i stort sett vem som helst fria händer att göra vad som helst, då kan man vara ganska säker på att kreativiteten självdör fortare än man hinner säga ”kul”. Mina mest lustfyllda projekt, oavsett form och uttryckssätt, har alltid varit när det finns något att ta spjärn emot. Må vara om gäller att skriva om musik - frusna fingrar en svinkall dag blev en artikel om temperatur i elektronisk musik. Eller att tämja musikdatorn – en svajig låt fick nytt liv när ribban sänktes till tre spår, tre ljud, tre minuter.
Kobra, SVTs kulturprogram, har länge haft samplingar från vinjettmusiken på hemsidan som man kan ladda ner och göra egna signaturer av (några är riktigt fiffiga, lyssna här).
Nu har skivbolaget Deersound i Uppsala, som vanligen släpper musik på cd-r och mp3, gett ännu hårdare ramar för kreativiteten. Fem ljud gick ut till ett diversifierat gäng: Kretsfel, Tarmskrap, Olle Svensk, Syvyys, SSH Visor, Oxygenfad, Vanvett, Profetslöjd, för att nämna några jag aldrig hört talas om.
Och – det låter inte så tokigt! Av de korta samplingarna – en dörr, en hund, en bil, en skål, fem sekunders knätrummande – har det blivit en rätt frejdig hobbyblandning. ”Outcome” går från dub till noise, från obskyr, psykotisk doom till i princip hederlig gammal elektroakustisk musik (minus förtecknen förstås).
Läcker är skivbolagsbossen Hjortens egen låt, en långsam historia med knätrummorna genom långsamma resonatorer och hundskall som oscillerar i mörkret. Och sedan är det ju roligt med sovrumsmusik där låtarna aldrig heter sådant som ”Untitled 4, part 3”. Hellre som Oxygenfad: ”Under My Thumb (Rolling Stones Cover) (Not A Cover Remix)”. Postmodert och muterat, det jäser i underjorden. (SR)
("Outcome" kan laddas ned gratis på Deersound)

1 kommentar:

Anonym sa...

Fräscht! Men går det att komma över "samlingen" rippat till mp3, någonstans? 100 Megabyte är fantastiskt mycket att ladda ner!