12 september 2011

Vinylfynd från Yemen

Jag lyssnade på The Wires´s senaste radioprogram – Adventures in Modern Music, på Resonance 104.4 – med stort intresse. Gäst är musikskribenten, skivgrävaren m.m. Chris Menist som bland annat har sammanställt de två thailändska samlingarna som jag recenserade på sajten tidigare i år: http://www.soundofmusic.nu/recension/diverse-artister-sound-siam-leftfield-luk-thung-jazz-molam-thailand-1964-1975.

Chris Menist pratar om musiken, sätter in den i en kontext, och man får höra ett antal låtar, från Thailand, men även från samlingar han pulat ihop för Dust-to-Digital, musik från Yemen och Vietnam. Skivor som kommer senare i höst eller i början av nästa år. Särskilt Yemen-skivan tror jag mycket på! Ett land vars musik inte dokumenterats mycket, det enda jag hört är fältinspelningsskivor från Ocora och Inedit.

För övrigt kommer Jonathan Wards (Excavated Shellac) box med 100 afrikanska låtar från stenkakor - Opika Pende – ut på Dust-to-Digital 25 oktober. Samma skivbolag släpper innan dess även en John Fahey-box.

Länk till radioprogrammet här:

http://www.thewire.co.uk/articles/7357/

Chris Menist blogg: http://originalpress365.wordpress.com/